Kotilääkäri: Lääkeet, aurinko ja alkoholi

COMMENTS (1)
kotilääkäri

Osa lääkeaineista saattaa herkistää ihon auringolle ja aiheuttaa joko fototoksisen tai harvinaisemman fotoallergisen reaktion. Valoherkkyyttä aiheuttavia lääkeaineita tunnetaan parisataa, mutta käytännössä varottavia lääkkeitä on huomattavasti vähemmän. 

Tavallisimpia tällaisia ovat geelimäiset tulehduskipulääkkeet, nesteenpoistolääkkeet sekä sykliini-, sulfa- ja fluorokinoloniantibiootit. Alkoholi on myös huono lääkkeen kyytipoika. Vaikka lasillinen viiniä harvoin vaarantaa hoitoa, kannattaa lääkettä tarvitsevan yleensä jättää se nauttimatta. Vaikka lääke ja alkoholi eivät vaikuttaisi haitallisesti yhdessä, ei alkoholi välttämättä ole hyväksi itse sairaudelle.

Keskushermostoon vaikuttavia lääkkeitä käyttävän tulisi olla alkoholin kanssa tarkkana. Alkoholi kun lisää niiden keskushermostoa lamaavaa väsyttävää vaikutusta. Tällaisia lääkkeitä ovat esimerkiksi voimakkaat kipulääkkeet, uni- ja rauhoittavat lääkkeet sekä väsyttävät antihistamiinit.

Tulehduskipulääkkeet ja alkoholi ärsyttävät yhdessä mahaa. Jotta lääkkeiden ja alkoholin tai auringon yhteisvaikutus ei aiheuttaisi ikäviä yllätyksiä, kannattaa yhteensopivuudesta kysyä apteekissa ostohetkellä.

Author: