Hyvä Terveys: Vältä ikäviä yllätyksiä

COMMENTS (1)
antibioottikuuri

Koska yksittäisen lääkkeen toiminta ihmiselimistössä on konstikas tapahtuma, on tärkeää, että varsinkin itsehoitolääkkeitä käytettäessä tutustuu pakkauksen sisältämiin ohjeisiin huolella. Ylilääkäri Lääkelaitokselta antaa yhden perussäännön lääkkeiden käytöstä: jos käytät yhtäkään lääkettä, on parasta välttää mäkikuismaa ja greippiä.

Mäkikuisma voi vähentää minkä tahansa lääkkeen, myös ehkäisypillerin vaikutusta, ja greippi voi jopa kymmenkertaistaa lääkeaineen pitoisuuden veressä. Lääkeaineiden yhteisvaikutusten kanssa pärjää, kunhan ei käytä lääkkeitä sekaisin.

Mukaan jokainen lääkäri tietää, että aspiriinia ja verenohennukseen käytettävää Marevan-lääkettä ei saa käyttää yhtä aikaa, koska myös aspiriini ohentaa verta. Mukaan asetyylisalisyylihappo ei ole yksinäänkään vaaraton vatsalle.

Tulehduskipulääkkeitä ei pidä käyttää varmuuden vuoksi eikä missään tapauksessa vatsa-kipuun, ellei kyse ole kuukautiskivuista. Erityisen haitallista on käyttää eri tulehduskipu-lääkkeitä yhtä aikaa. Lääkeaineiden haitallisilta yhteisvaikutuksilta välttyy, kun muistaa mainita hoitavalle lääkärille kaikki käytössä olevat lääkkeet ja rohdosvalmisteet.

Sienilääkkeillä on haitallisia yhteisvaikutuksia monien lääkkeiden kanssa. Yksi varottavista yhdistelmistä on vahva kipulääke tramadoli serotoniinin takaisinottoa estävän masennuslääkkeen kanssa. Yhteiskäytön seurauksena saattaa olla serotoniinisyndrooma, monioireinen sekavuustila.

Alkoholi ja uni- tai rauhoittavan lääkkeenä käytetyt bentsodiatsepiinit lisäävät toistensa keskushermostoa lamaavia vaikutuksia niin, että olo muuttuu tokkuraiseksi. Sen sijaan tavallinen antibioottikuuri ei ole este viinilasilliselle. Metronidatsoli-lääkityksen aikana sen sijaan ei saa nauttia yhtään alkoholia.

Author: