Erektiohäiriölääkkeiden ja sokeutumisen välillä ei ole osoitettu syy-yhteyttä

COMMENTS (1)
erektiohäiriöt ja näköongelmat

Käytetyimpien erektiohäiriölääkkeiden ja näköhermovaurion aiheuttaman sokeutumisen välisestä yhteydestä on viikonlopun aikana uutisoitu USA:sta. Syy-yhteyttä erektiohäiriölääkkeiden käytön ja näköhermovaurion tai sokeutumisen välillä ei ole osoitettu.

Pienellä osalla erektiohäiriölääkkeiden käyttäjistä saattaa esiintyä ohimenevää värinäön muutosta, valoarkuutta ja näön hämärtymistä. Nämä eivät aiheuta näköhermovauriota tai sokeutumista.

Näköhermovauriosta

Näköhermovaurio, anteriorinen optikusneuropatia (NAION) on erittäin harvinainen sairaus, jossa näköhermon verenkierto on heikentynyt. Sen oire on äkillinen näön heikkeneminen. Tälle näköhermovauriolle altistaa mm. korkea ikä, diabetes, kohonnut verenpaine, kohonnut kolesteroli, tupakointi eli samat kuin erektiohäiriölle sinänsä.

Sildenafiilista (Viagra)

Pfizerin erektiohäiriölääkkeellä sildenafiililla tehdyissä kliinisissä tutkimuksissa, joissa oli mukana 13 000 potilasta, ei todettu anteriorista optikusneuropatiaa. Sildenafiilia käyttävillä miehillä tämä näköhermovaurio on yhtä harvinainen kuin samanikäisillä miehillä, joilla on samat riskitekijät ja jotka eivät käytä sildenafiilia.

Sildenafiili on luotettava ja hyvin siedetty erektiohäiriölääke, josta on erittäin laaja tutkimusnäyttö ja käyttökokemus 7 vuoden ajalta yli 23 miljoonalla potilaalla. Sildenafiilin käyttöä voidaan jatkaa entiseen tapaan.

Author: